Arts en onderzoeker William Cortvriendt laat weten dat de kans op kanker ook wordt bepaald door de erfelijke factor. Echter, ongeveer 90% van de kankers wordt bepaald door omgevingsfactoren. De factoren veroorzaken beschadigingen in het mitochondriën van de cel. Dit zijn de energiecentrales in de cel.

beluister het gehele interview met William via deze balk

William bericht verder het volgende:
Voor kanker zijn 5 tot 10 kritische mutaties van het DNA nodig. Het gaat dan om mutaties in genen die celgroei remmen of stimuleren. In de kankercel blijft de cel delen, terwijl ‘de rem’ onklaar is gemaakt.

Door beschadigingen in mitochondriën ontstaan teveel vrije zuurstofradicalen. Verder is er te weinig energie om de celkern voldoende bescherming te bieden.
Antioxidanten via supplementen innemen kan dit proces niet gemakkelijk omkeren. Wel is aangetoond dat je maximale bescherming krijgt als je een optimale balans hebt van niet teveel of te weinig antioxidanten. Als je geen aangetoond tekort hebt aan vitamine A, betacaroteen (= provitamine A) en vitamine E, dan zou je deze niet extra moeten innemen. Eet vooral veel groenten.

Zie verder ook dit bericht.
Kanker ontstaat uit disbalans in de stofwisseling, die zich voordoet voordat de genetische veranderingen in de celkern optreden. Ongeveer 100 jaar geleden heeft Nobelprijswinnaar Otto Warburg dit effect of fenomeen ontdekt.