Pim ChristiaansJe hersenen kun je op meerdere manieren beschermen tegen dementie, zo geeft Pim Christiaans van Lifeunlimited.nl aan op basis van zijn zoektocht in de onderzoeksliteratuur.

Dementie en Alzheimer zijn voor een groot deel te voorkomen via lifestyle maatregelen. Lichaamsbeweging blijkt een belangrijke factor.
Voeding kan rijk zijn aan AGEs (advanced glycation end products). Die zijn ongunstig. AGEs komen veel voor in bewerkte voeding die flink is verhit. AGEs leiden bij muizen tot plaques in de hersenen. Je kunt AGEs vermijden door producten zelf klaar te maken en dan ervoor te zorgen dat je deze niet op te hoge temperatuur verhit.

Verder is interessant dat de productie van groeihormoon afneemt bij ouder worden. Groeihormoon is belangrijk voor herstel. Het wordt aangemaakt door de hypofyse in de hersenen. De lever zet het om in IGF 1. Gezonde honderdjarigen die veel IGF 1 aanmaken zijn cognitief gezien veel beter af. Je kunt IGF 1 stimuleren via aminozuren arginine en niacine.

Zorg er ook voor dat je visvetzuren binnenkrijgt. Dit zijn de omega-3-vetzuren die vooral in vette vissoorten voorkomen, zoals sardines, makreel en haring.

Beluister het interview met Pim