Het extract van de groenlipmossel kan mensen helpen bij mensen die te kampen hebben met chronische ontstekingen. Juglen Zwaan is gedoken in de research naar de effecten van dit schelpdiertje uit Nieuw-Zeeland.

Groenlipmossel remt in het lichaam (COX-2 en 5-LOX) enzymen die uit omega-6-vetzuren ontstekingsstoffen maken: prostaglandine. Er zitten vetachtige stoffen in, die een unieke verhouding hebben.

Kwalitatief goede studies laten zien dat het kan werken bij pijn die het gevolg is van artrose of achteruitgang van kraakbeen. Een recent onderzoek laat zien dat groenlipmossel de beweeglijkheid van gewrichten beter maakt, zodat stijfheid minder wordt. Ook kan pijn in het gewricht erdoor verminderen. In de studies gaat het om oraal gebruik. Vaak worden specifieke soorten in de studies gebruikt: PCSO-524 Lyprinol, oftewel een hoog gedoseerd extract van de groenlipmossel.

Verder laten kleine studies zien dat het extract bij sporters zorgt voor minder spierschade. Het kan de longfunctie verbeteren bij mensen met astma, zo laat een kleinschalig onderzoek zien.

Er is een onderzoek gedaan naar het effect van groenlipmossel op darmklachten. Dit onderzoek laat een veelbelovend effect zien. Er zijn meer studies nodig, zo is de eindconclusie van dit onderzoek.

Consumenten van de groenlipmossel blijken in geverifieerde reviews tevreden over de werking van het supplement. Ze geven gemiddeld vier sterren of meer. Een dosis van twee capsules groenlipmosselextract (400 mg vet) per dag is meestal voldoende voor een significant effect.

Je mag groenlipmossel beter niet gebruiken als je jicht hebt. Het kan de pijnklachten dan erger maken.  Bij artrose zijn ook andere supplementen interessant: hyaluronzuur, glucosamine en chondroïtine.