We hebben allemaal te maken met stress, omdat dit een onderdeel  is van het leven. Het is pas echt slecht voor je gezondheid als deze langdurend is. Lianne Maan van morgengezonderop.nl vertelt wat je kunt doen om dat te voorkomen.

Beluister het interview met Lianne Maan

Ten eerste, ga na wat de oorzaak is van je stress. Ga de inhoud na, door te onderzoeken waarover je nu precies piekert of waardoor je wakker wordt in de nacht. Probeer je gedachten uit te schakelen, als deze negatief zijn. ’s Nachts worden deze groter, waardoor de stress toeneemt. Laat die gedachten doelbewust los.
Het kan je helpen om je gedachten te noteren, zodat je deze ook letterlijk van je afschrijft. Dit is ook een manier van loslaten.

Qua supplementen raadt Lianne Maan aan: valeriaanwortel, dat vooral laat in de nacht helpt om door te slapen. L-theanine is een andere goede aanrader, omdat het snel werkt. Het verandert zelfs het type hersengolven, binnen een halfuur na inname.

Op haar website schrijft Lianne dat negatieve gedachten en gevoelens niet persé verkeerd zijn. Accepteer dan ook dat deze er zijn. Heb vrede met deze gedachten. Zo is ook boosheid prima en mag er best zijn. Boosheid duurt zelden langer dan 5 of 10 minuten. Alleen wanneer een negatief gevoel langer aanhoudt, gaat het tegen je werken.

Juglen Zwaan heeft de volgende adviezen om om te gaan met stress. Het is niet verstandig om te grijpen naar wat veel suiker bevat, omdat dit een cortisolspiegel aanjaagt.
Een paar stukjes pure chocolade kunnen helpen en fruit. Kamillethee, groene en zwarte thee kunnen gunstig zijn. Prebiotica (vezels, voeding voor je darmbacteriën) en probiotica kunnen helpen het stressniveau te verlagen. Je kunt elke dag kefir drinken als goed probioticum.
Verder zijn goed bij stress: omega-3-vetzuren (visolie) en het kruid Ashwangandha (2x per dag 125 mg), magnesium.