Een lage dosering aspirine zorgt voor een kleinere kans dat sommige tumoren groeien en zich verspreiden. Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek.

De onderzoekers keken naar de gegevens van 80.000 patiënten die met kanker te maken hebben gehad. Zij die een lage dosering aspirine namen voorafgaand aan hun diagnose, hadden een 30 tot 40% lagere kans op het verspreiden van de tumor. De gemiddelde tumorgrootte bleek bovendien kleiner bij de aspirinegebruikers, als er sprake was van long- of darmkanker.

De precieze werking van dit verband is volgens wetenschappers onduidelijk. Dit is in elk geval niet het eerste onderzoek dat suggereert dat aspirine een anti-kanker werking heeft. Ander onderzoek heeft laten zien dat aspirinegebruikers een lagere kans hebben op darm-, long-, maag-, prostaat-, huid- en borstkanker. Het regelmatig gebruik van aspirine vraagt wel om controle door een arts vanwege het feit dat dit middel irritaties en bloedingen kan veroorzaken in het darmgebied, zelf bij een lage dosering.

[British Journal of Cancer, online, July. 25, 2013]