Pijn kan allerlei oorzaken hebben. De gemiddelde Nederlander slikt teveel pijnstillers, die als nadelen hebben dat ze schadelijk zijn voor je maag, darmen en lever. Verder gaat het om symptoombestrijding.

Volgens Yassir van Unen van Praktijk van Unen kun je via voeding pijn beïnvloeden. Het is belangrijk om te weten dat ontstekingsreacties een rol spelen. Die worden beïnvloed door de balans binnen omega-3/6-vetzuren. De meeste mensen in de Westerse wereld krijgen teveel omega-6 binnen via plantaardige oliën. Ontstekingsgevoeligheid is te verminderen door ervoor te zorgen dat je meer omega-3 binnenkrijgt, via vette vis of algen.

De pijnreceptor (NMDA) kan worden aangejaagd door de smaakversterker glutaminaat (E621), die je in kant-en-klaar producten tegenkomt. Wat dan altijd helpt is om je eten altijd zelf te bereiden uit verse grondstoffen.

Daarnaast kun je natuurlijke pijnbestrijding krijgen via serotonine, de tegenhanger van de pijnprikkel. Deze neurotransmitter wordt aangemaakt in je darmen. Groenten met vezels zijn goed voor je darmflora, zodat serotonine goed kan worden gemaakt.

Beluister het interview met Yassir:

Meer informatie over pijnbestrijding via ketamine en magnesium (van Tim Kors):