Wie de kans op borstkanker zo laag mogelijk wilt houden, doet er goed aan om minder rood vlees te eten. Ook vermijd je dan het beste alcohol en sigaretten.
Maar waarmee je je lichaam voedt, is ook belangrijk.
Uit een recent onderzoek blijkt dat het eten van vette bis de kans op borstkanker later in je leven met 14% daalt. Het gaat om een onderzoek bij 800.000 personen. British Medical Journal bericht erover.
Het soort omega 3 vetzuren in vette vis beïnvloedt dat de activiteit van het immuunsysteem.
Daarnaast is in onderzoek aangetoond dat de volgende voedingsmiddelen ook een gunstige invloed hebben:

  • Bessen. Vooral aardbeien en frambozen, rijk aan ellagic zuur. Van die stof is aangetoond dat het beschermt bij huid, nier long en borstkanker.
    Bonen die zijn vezelrijk. Voor elke 10 gram bonen zakt de kans op borstkanker met 7%.
    Broccoli. De kans op terugkeer van de kanker wordt verlaagd, wat te danken is aan de sulforafaan in deze groente.
    Ook vitamine D blijkt van belang. Uit een studie in 2006 bleek dat 2000 IE vitamine D en 12 minuten zon op je huid per dag de kans op borstkanker met maar liefst 50% verlaagt.
    Granaatappel. De antioxidanten remmen de groei van borstkankercellen, zo toont labonderzoek aan.
    Tomaten. Recent onderzoek toonde aan dat fruit/groente die rijk is aan carotenen de kans op agressieve vorm van borstkanker met 20% verlaagt.
    Geelwortel. Curcumine heeft niet alleen ontstekingsremmende werking.